Skidskyttestadion Storvreta Skogsvallen LPR-Arena

Ingen särskild kommunal skidskyttesatsning i Storvreta

På Uppsala kommunfullmäktiges sammanträden 2022-05-30 avslogs Kristdemokraternas motion om särskild satsning på skidskyttebanan i Storvreta. Detta till förmån för en behovsutredning som underlag för lokalförsörjningsplan. Därmed riskerar det att dröja innan det blir stora skidskyttetävlingar i Storvreta såvida inte Storvreta Idrottsklubb kan engagera sponsorer till utbyggnaden.

Bakgrund

I en motion till kommunfullmäktige daterad 2021-05-26, föreslår kristdemokraten Jonas Segersam att Uppsala kommun ska skjuta till medel för att kunna komplettera skidskyttebanan i Storvreta. Detta syftande till att banan ska uppfylla nationell tävlingsstandard. Segersam skriver i motionen att Storvreta IK har en färdiginstallerad konstsnöanläggning, egen pistmaskin och en elljusslinga på ett antal kilometer. Det som saknas för att kunna anordna nationella tävlingar, som SM, är ett antal måltavlor och en viss uppgradering av några befintliga. Vidare krävs kompletterande belysning samt en läktare för funktionär och publik. Kristdemokraten pekar på det hårda arbetet som föreningen utfört tillsammans med sponsorer och bidragsgivare. Han menar vidare att ett kommunalt stöd på ca 1,4 miljoner skulle påskynda arbetet med att färdigställa Sveriges sydligaste skidskyttebana med nationell tävlingsstandard.

Beredning

I en tjänsteskrivelse till Uppsala kommuns Idrotts- och fritidsnämnd daterad 2022-01-18, redogörs att ny- och ombyggnationer av kommunala lokaler och anläggningar för idrottsverksamhet hanteras i särskild ordning genom lokalförsörjningsplan för idrotts- och fritidsanläggningar. När ett behov uttryckts görs en behovsutredning som, när behovet är konstaterat, kan inarbetas i kommunens lokalförsörjningsplaner. I lokalförsörjningsplanerna samordnas olika behov med varandra, de infogas i den kommunala investeringsramen och beslutas i särskild ordning av berörda nämnder och kommunstyrelsen. Kommunfullmäktige föreslås att inte tillskjuta särskilda medel enligt motionen utan i stället utreda behovet samt förutsättningarna för en skidskyttebana med nationell standard. Utredningen föreslås att genomföras tillsammans med Storvreta IK, Upplands Skidförbund samt Svenska Skidskytteförbundet. Utredningsuppdraget och eventuella efterföljande åtgärder ska sedan hanteras inom ramen för kommunens lokalförsörjningsprocess under 2023 och ställas mot andra nödvändiga behovsutredningar. Idrotts- och fritidsnämnden beslutade 2022-02-21 att besvara motionen i enlighet med tjänsteskrivelsen.

Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade 2022-04-26 att föreslå för kommunstyrelsen, att i sin tur föreslå för kommunfullmäktige att besluta i enlighet med den ursprungliga tjänsteskrivelsen. I protokoll från kommunstyrelsens sammanträde 2022-05-11 kan man utöver beslutet även notera ett fåtal reservationer.

Avslutningsvis fattade kommunfullmäktige under sitt sammanträde 2022-05-30 beslut om att avslå kristdemokraternas motion i enlighet med kommunstyrelsen förslag. Det är möjligt att ta del av debatten i efterhand via Uppsala kommun webbplats. Välj kapitel 17 i kapitelindelningen för att komma fram till ärendet. Tag del av protokollet från kommunfullmäktiges möte på Uppsala kommun webbplats (sid 43).

Ytterligare information

Ytterligare information kring Uppsala kommuns satsningar på idrotts- och friskvårdsanläggningar kan hittas i Uppsala kommuns lokalförsörjningsplan för idrotts- och fritidsanläggningar. För Storvretabygdens del genomförs under 2022 endast en utredning kring behov av idrottsytor och detta kopplat till utvecklingen av Södra Storvreta.

Mer information kring standard på tävlingsbana vid nationella tävlingar kan hittas i Svenska skidskytteförbundets nationella tävlingsregler.

Facebook
Twitter
EPOST
UTSKRIFT
Rulla till toppen