Uppsala kommun verksamhetsplan lokalförsörjningsplaner

Kommunstyrelsens möte 2021-12-15

Onsdagen den 15 december 2021 genomfördes årets sista möte i Uppsala kommuns kommunstyrelse. Ärendelistan var i sedvanlig ordning lång och av skiftande karaktär. Ett par av ärendena var extra intressanta varför de lyfts upp i detta forum.

Kommunstyrelsens verksamhetsplan

Kommunstyrelsen beslutade om verksamhetsplan och budget 2022–2024 för kommunstyrelsen. Verksamhetsplanen visar vilka åtgärder kommunstyrelsen behöver genomföra för att säkerställa att kommunfullmäktiges mål och budget 2022–2024 förverkligas. Kommunfullmäktiges övergripande styrdokument, mål och budget 2022–2024 pekar ut fyra fokusområden; trygghet, jobb och företagande, likvärdig skola och fossilfritt 2030. Kommunstyrelsens verksamhetsplan bryter ner dessa fokusområden till uppdrag och specificerar ett antal satsningar som görs inom respektive område.

Kommunfullmäktiges övergripande styrdokument definierar även ett antal inriktningsmål:

  1. Uppsala kommun ska ha en jämställd och hållbar ekonomi
  2. Uppsala ska vara tryggt och attraktivt att leva, verka och vistas i
  3. Uppsalas stad och landsbygd ska växa genom ett hållbart samhällsbyggande
  4. Uppsala ska vara jämlikt och inkluderande med goda förutsättningar för folkhälsa och livskvalitet
  5. Uppsalas invånare ska ha bostad och arbete
  6. Uppsalas alla barn och elever ska klara sin utbildning, nå sin gymnasieexamen och utmanas i sitt lärande
  7. Uppsala ska vara en äldrevänlig kommun och invånare med funktionsnedsättning ska uppleva trygghet, frihet och tillgänglighet
  8. I Uppsala ska ingen lämnas utanför och invånare, organisationer och näringsliv ska vara delaktiga i att utforma samhället
  9. Uppsala kommuns medarbetare ska ha bra arbetsvillkor och kan med hög kompetens möta Uppsala

I verksamhetsplanen har kommunstyrelsen konkretiserat hur kommunfullmäktiges nio inriktningsmål ska realiseras. Detta genom att specificera ett antal uppdrag till kommunens olika nämnder.

Storvreta nämns inte specifikt i verksamhetsplanen och i budgeten nämns Storvreta endast i förbifarten som ett av kommunens större exploateringsprojekt under perioden. Detta genom projekt Södra Storvreta som finns att läsa om på Uppsala kommun webbplats.

Tag del av Verksamhetsplan och budget 2022-2024 för kommunstyrelsen på Uppsala kommun webbplats.

Bostads- och lokalförsörjningsplaner 2022–2026 med utblick till 2031

Uppsala fortsätter att växa och kommunstyrelsen har fattat beslut om lokalförsörjningsplaner för år 2022–2026. Bostads- och lokalförsörjningsplanerna är Uppsala kommuns verktyg för att hantera de kommunala förvaltningars behov av bostäder och lokaler för verksamheter som skola, förskola, bostäder för sociala behov och för äldre, idrottslokaler med mera. Den sammanlagda textmassan för bostads- och försörjningsplanerna är omfattande och låter sig svårligen sammanfattas. Nedan redovisas de större förändringar som berör Storvreta med omnejd.

2020 aktualitetsförklarades Översiktsplanen 2016 för Uppsala kommun. Aktualitetsförklaringen innehåller en förnyad geografisk utbyggnationsriktning för bostäder där utvecklingen i Uppsala tätort fokuseras till genomförande av Uppsalapaketet och åtagandet om 33 000 bostäder. Utöver pågående bostadsprojekt, kan nya initieras och prioriteras i övriga delar av staden om de stödjer stadsdelsnoder och stadsstråk samt inte kräver stora tröskelinvesteringar. För de prioriterade tätorterna är fokus att genomföra de stora utbyggnader som redan pågår eller börjat förberedas. I aktualitetsförklaringen lyfts Storvreta fram tillsammans med Bälinge, Lövstalöt, Vattholma, Jälla och Gunsta. Det nämns även att större utbyggnader kan initieras i Björklinge och eventuellt i Skyttorp.

Tag del av Bostads- och lokalförsörjningsplaner 2022-2026 med utblick till 2031 på Uppsala kommun webbplats.

Lokalförsörjningsplan för pedagogiska lokaler

Sedan tidigare är det beslutat, vilket även inkluderas i Mål och budget 2022, med en ny förskola i Södra Storvreta med ca 144 platser som preliminärt ska stå klar höstterminen 2026. Dessutom planeras för ytterligare en förskola med 144 platser som ska stå klar 2028-2029. Vidare planeras för en ny grundskola i Södra Storvreta som ska stå klar 2028-2029 samt ytterligare en i Östra Storvreta någon gång efter 2031. Uppsala kommun gör bedömningen att behovet av förskoleplatser ökar i området Strovreta-Vattholma-Skyttorp från ca 900 idag till ca 1100 år 2026. Motsvarande siffra gällande behovet av grundskoleplatser i samma område är från ca 1900 idag till ca 2000 år 2026. I försörjningsplanen nämns även att Fullerö förskola rivs, ersätts och utökas. Ny kapacitet är oklar liksom tidsplanen. Kommunen anger vidare att Storvreta är utpekad som prioriterad tätort i översiktsplanen. Ramberedskapen för tillkommande bostäder är angiven till 1600 bostäder till och med år 2050. En genomförandestrategi för Storvreta, som bygger på cirka 1900 bostäder inklusive Fullerö Hage har arbetats fram.

Lokalförsörjningsplan för idrotts-och fritidsanläggningar

Lokalförsörjningsplanen lyfter fram planen för en idrottshall vid ny skola i södra Storvreta kring år 2028. Denna byggnation ska ske koordinerat med pedagogiska lokaler samt kultur-och fritidslokaler. Det ska vidare under 2022 utredas kring behovet av idrottsytor kopplat till utvecklingen av Södra Storvreta.

Lokalförsörjningsplan för kultur- och fritidslokaler

Uppsala kommun ser ett generellt ökat behov av fritidsklubbar dvs öppen fritidsverksamhet som erbjuds barn mellan 10–12 år. Befolkningsprognosen visar att antalet barn i åldern 10-12 blir ca 200 fler i hela kommunen fram till 2031. Behovet finns i flera kommundelar inkluderat Storvreta. Uppsala kommun ser även ett ökat behov av fritidsgårdar som bedriver öppen fritidsverksamhet för åldern 13–18 år. Kommunen ser att lokaler för fritidsgård kan kombineras med lokaler för fritidsklubb. Vid nyetablering av fritidsgårdar kan de kombineras med såväl skola och fritidsklubb, som kulturskoleverksamhet och annan kulturverksamhet i så kallade aktivitetshus eller mindre kulturhus som kan fungera som områdesnära mötesplats för alla åldrar och för föreningslivet. Försörjningsplanen pekar på en utbyggnad av fritidsgårdsverksamheten från år 2025 i samband med utvecklingen av Storvreta centrum samt med fritidsklubb i Södra Storvreta från 2027 i samband med nyetablering av skola i området. Uppsala kommuns kulturförvaltning ska under 2022 utreda behovet av och förutsättningar för en kulturskola i Storvreta.
I försörjningsplanen anges även att det kommer att behövas en förstärkning av bl.a. biblioteket i Storvreta i takt med att området växer.

Lokalförsörjningsplan för friluft och drift- och verksamhetslokaler

Försörjningsplanen pekar på sedan tidigare fattat beslut att kring 2026 hyra in ett nytt särskilt boende i Storvreta med 54 platser för att ersätta Skogsgården med dess 25 platser.
Uppsala kommun avser även utreda förlängningar av kontrakten för de inhyrningar där möjlighet till uppsägning finns under planperioden. Detta gäller ett flertal kommunala verksamheter var Träffpunkt Storvreta (Medelpunkten) är en av dem. Utredningen ska vara klar 2023.

Yttrande över samrådsremiss Trafikplats Fullerö E4 och väg 290

Under mötet beslutade Kommunstyrelsen om sitt svar till Trafikverket rörande samrådsremiss gällande Trafikplats Fullerö E4 och väg 290.

Uppsala kommun ser positivt på den planerade kapacitetsförstärkningen av Trafikplats Fullerö och den intilliggande korsningen väg 290/Kometvägen. Kommunen ser även positivt på att en vägplan tas fram men anser att åtgärderna vid såväl trafikplatsen som korsningen måste hanteras som en helhetslösning för de behov som har identifierats. Enligt Översiktsplan 2016 för Uppsala kommun och Fördjupad översiktsplan för Storvreta 2012 är ombyggnation en förutsättning för att planerad exploatering ska kunna genomföras men kommunen ser även att Trafikverket behöver den planerade kapacitetsförstärkningen utifrån en trafikutveckling som varit högre än planerat. Trafikverket behöver åtgärda de kösituationer och den påverkan på genomgående trafik på E4 som detta innebär.

Uppsala kommun ser positivt på de mål som Trafikverket redogör i samrådsremissen för åtgärdens påverkan men vill också särskilt peka på aspekter som ökad trafiksäkerhet, framkomlighet och tillgänglighet vilka endast nås då en helhetssyn i vägplanen innefattar omgivande väganslutningar och anpassning till kommunal gata. Uppsala kommun vill dessutom lyfta de delar som berör oskyddade trafikanter och möjligheter till klimatvänliga resvanor. Uppsala kommun anser att det måste göras tillägg i remissen med ytterligare ett mål där hållbara transportsätt som kollektivtrafikens bussar, tillgängliga och säkra hållplatslägen samt funktionella gång- och cykelbanor prioriteras. Särskilt fokus bör läggas på de oskyddade trafikanterna och de kontaktytor som finns mot övriga trafikanter. Uppsala kommun ser de planerade åtgärderna som rimliga för att lösa nuvarande och kommande kapacitetsproblem men delar inte bedömningen att åtgärderna inte innebär någon funktionell förändring för gång- och cykeltrafikanter. Uppsala kommun vill framhålla att en utökning från passage vid Kometvägen över två körfält till föreslagna tre körfält utgör en väsentlig försämring för de oskyddade trafikanterna. För att behålla och förbättra funktionen måste säkerhetsaspekten lyftas i planeringen av de kommande åtgärderna.

Uppsala kommun anser att den föreslagna lösningen med cirkulationsplatsen vid korsningen väg 290 och Kometvägen behöver utredas mer. Kommunen menar att även om åtgärden kommer att medföra ett bättre trafikflöde på väg 290 än i dagsläget och därmed ge positiv effekt på nuvarande köer vid påfarterna till E4 så medför en cirkulation att köerna på Kometvägen riskerar att bli oacceptabelt långa, framförallt vid eftermiddagens maxtimme. Detta kan komma att ha stor negativ påverkan på den kollektivtrafik som kommer från Storvreta via Kometvägen vilket inte är acceptabelt. Kommunen noterar att uppgift om busstrafik på Kometvägen saknas i den trafikutredning som bifogats samrådsremissen. Kommun markerar mycket starkt med att man inte avser medfinansiera merkostnader för anläggningar som riskerar att medföra en försämring för framkomligheten från det kommunala vägnätet.

Uppsala kommun saknar i remissen uppgift om utbredningen av arbetsområdet för de planerade åtgärdena. Då störningar för de som bor, arbetar och vistas i området kommer att vara påtagliga i samband med anläggningsarbetet måste omfattningen av detta område anges, och därmed kunna bedömas, i detta samrådsskede. Arbetsområdets utbredning är enligt kommunen viktigt för att kunna bedöma var risker kan uppstå med upplagsmassor och föroreningar från arbetsfordon samt var intrång på fastighet som inte omfattas av vägplanen kan behöva ske. Inom arbetsområdet kan även förekomst av fornlämningar finnas vilket påverkar den hänsyn som måste tas.

Uppsala kommun saknar i remissen underlag för bedömning av buller och vilka åtgärder som eventuellt behöver vidtas.
Uppsala kommun pekar även på ett antal miljörelaterade områden som Trafikverket bör arbeta vidare med. Det handlar exempelvis om att säkerställa att mark- och vattenanvändning inte får negativ påverkan på de grundvattenresurser som finns i området, möjliga riskreducerande åtgärder/skyddsåtgärder för att minska risken med att förorenat vägdagvatten ska infiltreras till Vattholmaåsen samt vilka effekter som åtgärdena får för luftkvalitén.
Uppsala kommun poängterar även att de oskyddade trafikanternas situation måste omhändertas även under byggskedet då trafikstörningarna bedöms bli omfattande.

Tag del av Uppsala kommun yttrande över samrådsremiss Trafikplats Fullerö E4 och väg 290 på Uppsala kommun webbplats.
Tag del av Trafikverket samrådsremiss gällande Trafikplats Fullerö E4 och väg 290 på Trafikverkets webbplats.

Yttrande över Länsplan för regional transportinfrastruktur i Uppsala län 2022-2033

Kommunstyrelsen beslutade även om sitt svar till Region Uppsala remiss av länsplan för regional transportinfrastruktur i Uppsala län 2022-2033.

Noterbart är att Uppsala kommun inte har några synpunkter som rör Storvretabygden. Det ska dock sägas att länsplanen inte innehåller så mycket relevant information som rör Storvreta. Storvreta nämns ett antal gånger i länsplanen men då i aspekten att det planeras för stationsanpassning längs med ostkustbanan hela sträckan från Storvreta till Furuvik. Med stationsanpassning avses plattformsförlängning, plattformshöjning samt förbättrad standard av resenärsmiljön. I länsplanen i övrigt nämns Storvreta endast i sammanhanget att det i dagsläget saknas separerad gång- och cykelväg mellan Storvreta och Vattholma längs med väg 290. Denna del väljer Uppsala kommun att inte kommentera trots kommunens aktiva fokus på oskyddade trafikanter i exempelvis arbetet med ombyggnation av trafikplats Fullerö.

Tag del av Uppsala kommun yttrande över Länsplan för regional transportinfrastruktur 2022-2033 på Uppsala kommun webbplats.
Tag del av remissen gällande länsplan för regional transportinfrastruktur i Uppsala län 2022-2033 på Region Uppsalas webbplats. [Länk borttagen av Region Uppsala]

Avslutning

Texten ovan syftar till att bryta ut den text ur kommunstyrelsens möte som specifikt rör Storvreta eller som på ett övergripande plan berör storvretabor. Tag del av hela ärendelistan för kommunstyrelsens möte 2021-12-15 på Uppsala kommuns webbplats.

Facebook
Twitter
EPOST
UTSKRIFT
Rulla till toppen