VANLIGA FRÅGOR

- Vanliga frågor bland invånarna i Storvreta -

Vanliga frågor

Nedan besvaras ett flertal vanliga frågor som ställs av storvretabor i Facbookgruppena ”Storvreta” och ”Storvreta – den andra sidan”.

Tjänster & utbud

Du hittar aktuella öppettider på Uppsala Vattens webbplats.

I regel är det öppet: måndag, onsdag och fredag kl 15:00-20:00 samt lördag och söndag 09:00-15:00.

Återvinningscentralen har stängt; midsommarafton, midsommardagen, julafton, juldagen, annandag jul, nyårsafton och nyårsdagen. I övrigt öppet som vanligt.

Uppsala Vatten inför det nya insamlingssystemet med fyrfackskärl för villor, radhus, parhus och liknande boenden sker successivt från och med mars 2025. Med fyrfackskärlen kan du sortera restavfall, matavfall, tidningar, plast-, papper-, metall- och glasförpackningar i två separata kärl. Med införandet av fyrfackskärl kommer de obemannande återvinningsstationerna på sikt avvecklas.

Läs mer om de nya kärlen på Uppsala Vattens webbplats.

Kompostpåsar finns att hämta på Återvinningscentralen och på Storvretabiblioteket.

Återvinningscentralen har öppet: måndag, onsdag och fredag kl 15:00-20:00 samt lördag och söndag 09:00-15:00.

Storvretabiblioteket öppettider hittas på Storvretabibliotekets webbplats.

Uppsala Vatten bygger just nu ett nytt vattenverk i Storvreta som beräknas vara klart under 2025. Det nya vattenverket är en del i Uppsala Vattens arbete för att möta behoven i ett växande Storvreta. När vattenverket är i bruk kommer vattnet i Storvreta bli mjukare.

Läs mer om hårdheten i vatten i Uppsala kommun på Uppsala Vattens webbplats.

Storvreta Cykelservice finns på Salemsvägen 8 i Storvreta. De har ingen webbplats med information utan man kan ta kontakt med Mikael på telefon 073 – 822 76 64.

Uppsala kommun erbjuder cykelpump och verktyg för enklare göromål på din cykel vid Storvreta station (västra sidan).

Prova att hitta det du söker med uthyrningstjänsten Hygglo. Där finns en rad olika maskiner och verktyg till uthyrning runt knuten.

Kanoter finns att hyra hos flera aktörer i Storvreta.

Friluftsfrämjandet har både kanoter och kajaker för uthyrning. Paddlar samt flytväst ingår och det finns möjlighet att låna kärra för transport. Läs mer på Friluftsfrämjandets webbplats.

Ärentuna scoutkår har kanoter för uthyrning där paddlar och flytväst ingår. Läs mer på Ärentuna scoutkårs webbplats.

Lyckebokyrkan har kanoter och enstaka kajak för ythyrning. Paddlar och flytväst ingår och det finns möjlighet att hyra kärra för transport. Läs mer på Lyckebokyrkans webbplats.

Det finns flera aktörer i Storvreta som erbjuder sina lokaler till bl.a. fest. Se en sammanställning av vad dessa aktörer erbjuder på sidan Hyra lokal på denna webbplats.

Tillgången till skridskoplan bygger på ideella krafter, ofta med gott stöd av deltidsbrandmän och fastighetsskötare i närheten.

Du hittar tips på skridskoplaner på sidan Vinterlek på denna webbplats.

Du hittar information om Uppsala kommuns arbete med snöröjning och halkbekämpning på Uppsala kommuns webbplats.

Du kan felanmäla dålig eller utebliven snöröjning via Uppsala kommuns webbaserade felanmälningstjänst.

Tag gärna del av vad som är respektive fastighetsägares ansvar gällande snöskottning och sandning på Uppsala kommuns webbplats.

Du som är fastighetsägare ansvarar för snöskottning och sandning av området runt din fastighet. Du ska också se till att det är lätt att komma åt brevlådor och sopkärl.

Du som privatperson kan hämta grovkornig sand till din fastighet på följande ställen i Storvreta:

  • Skogsvallsvägens västra sida i korsningen med Fullerövägen.
  • Skogsvallsvägen/Basketvägen, vid infarten till gamla tippområdet, öster om Tipptoppen.

Det finns tyvärr ingen upphämtningsplats i Fullerö Hage.

Läs mer om Uppsala kommuns arbete med halkbekämpning på Uppsala kommuns webbplats.

Storvreta är rikt på föreningar som erbjuder aktiviteter för barn och ungdomar. Flertalet aktiviteter är idrottsrelaterade men det finns även annat som vänder sig till den som är intresserad av djur,  natur eller kultur.

Du hittar tips på barnaktiviteter på sidan Barnaktiviteter på denna webbplats.

Enskilda evenemang presenteras på sidan Evenemang på denna webbplats.

Övriga frågor

Det som låter är tyfonen vid brandstationen. Brandstationen i Storvreta bemannas av deltidsbrandmän och larmet innebär att stationen är larmad för uttryckning. Signalen fungerar som en del av larmningen av brandmännen och meddelar även allmänheten att deltidsbrandmän inom någon minut kommer transportera sig från bostaden eller arbetsplatsen till brandstationen.

Måndagar kl 19:00 provas larmet så att det kan säkerställas att det fungerar. Detta är inte kopplat till ett specifikt larm.

Larmet kan blandas samman med signalen för VMA (Viktigt Meddelande till Allmänheten) men det finns ingen sändare för VMA som har täckning i Storvretaområdet.

I Storvreta centrum planeras det för cirka 300 nya bostäder varav några kan vara utformade som seniorbostäder. Centrumdelen kommer även få en utökad handels- och lokalyta. Utvecklingen sker i samverkan med företaget Botrygg som köpte fem fastigheter i Storvreta centrum 2019.

Tag del av information om centrumutvecklingen på antingen Uppsala kommuns webbplats eller Botryggs webbplats.

Du kan ta del av bland annat centrumutvecklingen men även Uppsala kommuns andra kommande byggprojekt på sidan Framtid på denna webbplats.

Flertalet av projekten kan följas på Uppsala kommuns webbplats för utveckling av Storvreta. Du kan även följa statusen för enskilda projekt på Uppsala kommuns webbplats för detaljplaner.

Trafikverket ansvarar bl.a. för vägnätet på de större vägarna kring Storvreta. De expansiva planerna för Storvreta och Fullerö kräver att vägnätet anpassas för den ökande mängden fordonstrafik. Trafikverket planerar därför att bygga om trafikplats Fullerö vid E4 och korsningspunkten länsväg 290/Kometvägen samt för att bygga en gångpassage vid väg 290.

Du kan ta del av information rörande Trafikverkets planer för trafikplats Fullerö och korsningen vid Kometvägen på Trafikverkets webbplats. Enligt nu gällande plan är byggstarten planerad till 2026 och arbetet planeras att vara klart under 2027.

Vägen som förbinder Storvreta med Fullerö Hage ingår i detaljplanen för Södra Storvreta Etapp 1. Vägen som i detaljplanen kallas huvudgatan byggs först och byggnationen planeras att starta under 2024. Byggnationen av gator kommer pågå ungefär 1,5 år. Efter att gatorna är byggda är det möjligt för byggaktörer att börja bygga nya bostäder och förskola i området.

Läs mer om utvecklingsprojektet Södra Storvreta på Uppsala kommuns webbplats. Du kan även ta del av detaljplanen för Södra Storvreta på Uppsala kommuns webbplats. På sidan Framtid på denna webbplats kan du ta del av alla utvecklingsprojekt för Storvreta och Fullerö.

Du kan ta del av pågående och planerade grävarbeten på Uppsala kommuns webbplats. Kartan visar inte akuta grävarbeten och avstängningar.

Organisationen Nattvandring.nu genomför nattvandring i Storvreta under sena kvällar och nätter företrädelsevis på fredagar. Syftet är att genom närvaro och engagemang röra sig ute för att ge en hjälpande hand, för att prata och visa omtanke.

Föräldrar med barn som är engagerade i Storvreta Ik och Storvrtea IBK kompletterar bemanningen av nattvandringen.

Läs mer om Nattvandring.nu på deras webbplats. Du kan nå lokalavdelningen i Storvreta genom deras Facebooksida.

Det finns en knapp att trycka på i träskåpet vid hinderbanan strax intill gungan.

Erik Pelling, född 11 juli 1976 i Visby, är en svensk socialdemokratisk politiker. Sedan 2018 är han kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun. Han var 2014–2018 kommunalråd med ansvar för plan- och byggnadsfrågor, landsbygdsfrågor och flyktingmottagande, och kommunalråd i opposition år 2010–2014.

Pelling är mycket engagerad i politiken även på stadsdelsnivå där han deltar i medborgardialoger. Han är vidare medlem i Facebookgruppen "Storvreta" och svarar emellanåt på direkta frågor.

Läs mer om Pellings aktuella uppdrag på Uppsala kommuns webbplats.

Rulla till toppen