KONST & KULTUR

- Konst- och kulturutbud i Storvreta -

Konst i Storvreta

Stenparken

Konstverk i Storvreta Stenparken Gunilla Bandolin

Vid badplatsen i Storvreta har konstverket ”Stenparken” anlagts. Konstnären Gunilla Bandolin vill erbjuda ett konstverk som vi kan använda. Stenparken är ett konstverk som vi inte bara upplever genom synen. Vi kan uppleva konstverket med kroppen genom att röra oss i det – springa, leka kurragömma eller sitta i mitten och grilla. Platsen är rund och har en liten fördjupning för att ge en känsla av samling och avskildhet från omgivningarna. Stenparken innehåller två cirklar som har en gemensam mittpunkt. I mitten finns en glesare cirkel markerad med större stenar. Alla stenar kommer från rullstensåsen i Högsta.

Konstnären har fått idén till konstverket från historiska bronsåldersringar. Hon vill påminna om Storvretas historia och fornfynd.

Läs mer Gunilla Bandolin på hennes webbplats.

Dröm eller vendeltid

Dröm eller vendeltid Lisa Jonasson
Konstverk i Storvreta Drake Lisa Johansson

Vid Storvreta station finns två konstverk från konstnären Lisa Jonasson. Båda verken berättar på ett lekfullt sätt om Storvretas forntida historia.

Det ena består av två större skulpturer med hjälmar som verkar tränga upp ur marken. Med uppsträckta armar gör de ett slags titt-ut-gest. De verkar vilja överraska mer än att skrämmas. Figurernas hjälmar påminner om arkeologiska fynd från vendeltiden. I Valsgärde, inte långt därifrån, har man hittat små bitar av från fantasifullt utsmyckade hjälmar. Konstverket kan väcka lust att veta mer – vilka minnen och historiska spår finns i jorden under våra fötter? Vilka bodde här på platsen för flera tusen år sedan?

Det andra konstverket är en takmålning i gångtunneln under spåret. Den föreställande en fantasifull, slingrande drake. Målningen är gjord så att den påminner om runskrift.

 

Läs mer om Lisa Jonasson på hennes webbplats.
Följ Lisa Jonasson på Instagram.

Storvreta sporthall

Konstverk i Storvreta Marie Dahlstrand

I Storvreta sporthall finns ett antal konstverk av Marie Dahlstrand. Marie kombinerar ofta måleri med oväntade material som emalj och keramik vilket också gäller i sporthallen. Maries verk finns både i cafeterian och i korridoren utanför omklädningsrummen i den äldre delen av sporthallen.

Marie vill med målningarna belysa den glädje och rörelse som finns på platsen, samtidigt som de organiska formerna och färgerna mjukar upp miljön. Temat är rörelse, glädje och konsten ska ha en välkomnande effekt. Samtidigt tar en del av gestaltningen avstamp i den natur som finns i området.

Läs mer om Marie Dahlstrand på hennes webbplats.
Följ Marie Dahlstrand på Instagram.

Tunnelprojekt

Offentlig konst i Storvreta

I gångtunneln under Skogsvallsvägen vid området Lyckebo finns ett konstverk av traktens barn från 2018. Konstverket är ett resultat av ett samarbetsprojekt med barn från Himmelsvägens förskola och Lyckebo förskola. Barnen har arbetat fram hur de vill att tunneln ska se ut och har sedan lämnat över teckningarna till Uppsala kommun. Barnen har haft huvudrollen och fått sätta sitt avtryck i samhället som de betydelsefulla medborgare de är.

Kultur i Storvreta

Kulturhändelser i Storvreta

Inget evenemang hittades!

Storvreta Ärentuna Kultur- & Hembygdsförening

Logo för Storvreta Ärentuna Kultur- och Hembygdsförening

Storvreta Ärentuna Kultur- & Hembygdsförening arrangerar flertal kulturella aktiviteter som författaraftnar, föreläsningar mm.

Föreningen arrangerar årligen vår- och höstsalong där bygdens konstnärer erbjuds att ställa ut sina konstverk. Utställningen sker i samarbete med Storvretabiblioteket.

Läs mer på Storvreta Ärentuna Kultur- & Hembygdsförenings webbplats.

Konstnärer i Storvreta

Offentlig konst i Uppsala kommun

Uppsala kommuns webbplats kan du hitta mer information om offentlig konst i Uppsala kommun. Där hittas information om offentliga konstverk, pågående utställningar & projekt samt information om hur du kan delta i en guidad konstvisning. Du kan också hitta information om hur Uppsala kommun arbetar med att inkludera konst i stadsbyggnationen. Uppsala kommun har även ett avsnitt på sin webbplats som handlar om offentlig konst på landsbygden. Där kan du även ta del av kommunens information om den offentliga konst som finns i Storvreta.

Uppsala kommuns mobilapp konst & kulturarv

I Uppsala kommuns app för mobiltelefon kan du upptäcka konsten i Uppsala. Med appen Konst och kulturarv och gå en konstpromenad genom staden eller gå en upptäcktsfärd hemma från soffan. Läs mer om appen och tag del av instruktioner för att ladda ner den på Uppsala kommuns webbplats.

#offentligkonstuppsalakommun på Instagram

Rulla till toppen