Evenemang informationsmöte medborgarbudget Storvreta

Medborgarbudget 2020

Medborgarbudget är ett samlingsnamn för olika metoder som används för att involvera medborgare i beslutsprocesser om hur kommunens resurser ska användas. Det finns olika typer av dialogformer att kombinera metoden med. Metoden beskrivs ofta som en form av medbestämmande. Det betyder att du som invånare är med och lämnar förslag, prioriterar och fattar beslut.

Det finns flera positiva effekter av att arbeta med medborgarbudget. Engagemanget hos berörda invånare ökar när de får möjlighet att vara delaktiga i processen. Dessutom ökar deras kunskap om den komplexa verksamhet som kommuner har ansvar för. Medborgarbudget ger även en möjlighet för förtroendevalda att få större kunskap om invånarnas behov, värderingar och prioriteringar.

Informationsmöten

Uppsala kommun kallar till informationsmöten om medborgarbudget 2020 för boende i bygderna Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma och Skyttorp (område 3). Under mötet hålls en presentation om vad medborgarbudget är, vilka möjligheter som finns och hur processen ser ut. Du kan också nominera lokala personer till en arbetsgrupp för området. För att minska risken för smittspridning av Covid-19 (coronavirus) kommer det att vara digitala möten. Det kommer att finnas en chattfunktion där du kan ställa frågor under mötets gång. Du behöver inte installera något särskilt program för att delta utan du behöver bara ha en webbläsare. Mötena genomförs Måndag 8 juni 17.30–18.30 samt Onsdag 10 juni, 17.30–18.30.

Arbetsgrupper

Arbetsgruppen för medborgarbudget består av tre politiker och av fem representanter som utsetts via röstning bland invånarna i Gamla Uppsalabygden, Storvretabygden, Vattholmabygden och Skyttorpsbygden. Personerna i arbetsgruppen ska se till alla tre områdenas bästa och arbeta för att processen blir så bra som möjligt. Arbetsgruppen deltar i att behandla de inkomna förslagen och hjälper till att sprida information lokalt. Nu kan du nominera personer till att bli representanter i arbetsgruppen för medborgarbudget i område 3 (Gamla Uppsala, Storvreta, Vattholma och Skyttorp). Du kan även nominera dig själv. Du kommer sedan att kunna rösta på de nominerade personerna.

Mer information

Tag del av mer information kring medborgarbudget, se vinnande förslag i andra områden och läs om processen framåt på Uppsala Kommuns webbplats.

Uppdatering 2020-06-27

Om du missade Uppsala kommuns informationsmöte 2020-06-08 så kan du sen inspelad version nedan.

Facebook
Twitter
EPOST
UTSKRIFT
Rulla till toppen